Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

4 grudnia 2011

Miodowa szynka







ok 600 g mięsa wieprzowego - szynka łopatka
200 ml bulionu
2 marchewki
2 ząbki czosnku

marynata;
1 łyżka marynaty do wieprzowiny Knorr
pół łyżeczki białej gorczycy
pół łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka papryczki czerwonej słodkiej
szczypta tymianku
szczypta ziół prowansalskich
2 łyżki oliwy
2 łyżki miodu

Mięso oczyścić i umyć, osuszyć. Wszystkie składniki na marynatę wymieszać i natrzeć marynatą mięso. Odłożyć na kilka godzin do lodówki. Rozgrzać głęboką patelnię obsmażyć kawałek mięsa ze wszystkich stron, podlać bulionem dodać pokrojoną marchewkę i czosnek. Dusić pod przykryciem ok 2 godziny a wolnym ogniu. Pod koniec odparować tak by został tylko zagęszczony sos.
Mięso wyjąć, pokroić na plastry, obok ułożyć marchewkę i oblać sosem. Mięso można podać z pyzami ziemniaczanymi, lub pieczonymi ziemniaczkami. Surówka dowolna.

1 komentarz:

  1. Dla mnie super zestaw. Uwielbiam pyzy(ostatnio zapomniane). Wszystko na półmisku wygląda tak smakowicie, że bezczelnie zrzynam na drugie danie świąteczne. Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...