Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

24 stycznia 2012

Pierś w galarecie







2 piersi z kurczaka
marynata do drobiu (dwolna)
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soku z cytryny
sól morska
pieprz
1 pietruszka
1 marchewka1 czerwona cebula
2-3 pieczarki
2-3 jajka na twardo
2 szkl bulionu
żelatyna


Piersi z kurczaka oczyścić i po gładkiej stronie ponacinać ostrym nożem w krateczkę.
1 łyżke marynaty wymieszać z oliwą i sokiem z cytryny, natrzeć nią piersi z kurczaka.
Na patelni rozgrzać odrobinę tłuszczu, połozyć piersi i przyrumienić z obu stron.
Dodać pokrojone na plasterki pieczarki i chwię posmażyć. Podlać bulionem, dodać pół cebuli, marchewkę i pietruszkę. Dusić pod przykryciem ok 20 min. Mięso i warzywa wyjąć, bulion przecedzić przes sitko i dodać żelatynę w odpowiedniej ilości według opisu na opakowaniu.
Mięso pokroić na plastry, ułozyć na dnie niezbyt płytkiego naczynia, udekorować warzywami, pieczarkami, jajkiem i cebulką. Całość zalać wystudzoną galaretką.
Odstawić do wystudzenia.

1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...