Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

6 sierpnia 2013

Żeberka słodko - kwaśne z rozmarynem



żeberka 4 porcje
7-8 suszonych moreli
1 łyżka suszonej żurawiny
2 gałązki świeżego rozmarynu
szczypta suszonego rozmarynu
pół łyżeczki majeranku
sól
pieprz
pół łyżeczki słodkiej papryczki
pół szklanki wina
3-4 łyżki oliwy

Żeberka umyć po porcjować i włożyć do miski, dodać przyprawy, morele i żurawinę, skropić oliwą i dodać wino.  Odstawić na 2-3 godziny.
Przygotować głęboką patelnię do duszenia, rozgrzać na ogniu i przełożyć mięso, podsmażyć na rumiany kolor i dodać resztę marynaty z owocami. Podlać winem, dodać jeszcze pół szklanki wody i dusić pod przykryciem ok 1 godzinę, uzupełniając wodą w razie wyparowania.
Ugotować ziemniaki i przygotować surówkę. Ja starłam na tarce kapustę białą, marchewkę, cebulę i jabłko, dodałam koperek, sól, cukier do smaku i odrobinę oliwy.

Mięso wyjąć na talerze, gałązki rozmarynu usunąć, a pozostały sos z owocami zmiksować blenderem.
Polewać mięso na talerzu.

2 komentarze:

  1. A do takich żeberek przydałoby się dobre zimne piwo. Np miodowe żeby też było na słodko

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czemu nie :) ale to juz we własnym zakresie :)

      Usuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...