Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

16 listopada 2013

Nagie gołąbki w sosie pomidorowym


mięso mielone ok 500 g
ryż ugotowany ok 200 g
sól
pieprz
słodka papryka 1 łyżeczka
szczypta startych suszonych grzybów
szczypta majeranku
1 jajko
2 ząbki czosnku
bułka tarta do panierowania
tłuszcz do smażenia

na sos 
koncentrat pomidorowy
200 ml śmietany 18%
pół szkl bulionu
sól
pieprz
oregano
bazylia
1 łyżeczka mąki kukurydzianej


Mięso mielone wymieszać z ryżem, dodać przyprawy i jajko, czosnek rozgnieść w prasce lub drobniutko posiekać, wyrobić masę mięsno ryżową, formować spore owalne kule wielkości gołąbka, panierować w tartej bułce i obsmażyć z każdej strony na tłuszczu.

Przygotować sos; Koncentrat pomidorowy wymieszać z bulionem w rondelku, zagotować, śmietanę wymieszać z mączką kukurydzianą (używam jej jako zagęszczacz do sosów) wlać do rondelka ciągle mieszając, dodać przyprawy.  Włożyć nagie gołąbki i gotować w sosie na małym ogniu ok 7-10 min
Podałam z ziemniakami i ogórkiem konserwowym.

1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...