Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

29 listopada 2013

Zapiekanka wiejska na oleju rzepakowym


500 g ziemniaków
400 g szpinaku
400 g grzybków mrożonych ( u mnie opieńki)
350 ml śmietany
6 szt białej kiełbasy
1 jajko
70 g sera sałatkowego Falvita
sól
pieprz
szczypta chili w płatkach
szczypta oregano
1 cebula
3 ząbki czosnku
olej rzepakowy


Ziemniaki obrać i obgotować ok 10 min, ostudzić. Brytfankę o rozm 30 x 22 wysmarować olejem, Ułożyć pokrojone w plastry ziemniaki. Posypać solą, pieprzem i papryką.
Grzyby rozmrozić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju wrzucić pół cebuli drobno posiekanej, chwilę podsmażyć i dodać grzyby i smażyć aż odparują. Doprawić solą i pieprzem.
Wyłożyć na ziemniaki. Na tej samej patelni ponownie wlać łyżkę oleju, podsmażyć posiekaną połówkę cebuli i czosnek. Dodać szpinak, i również smażyć i odparować.
Przestudzić. Śmietanę wymieszać z jajkiem i pokruszonym serkiem, dodać do szpinaku i wymieszać.
Tak przygotowaną warstwę szpinakową równomiernie rozłożyć na grzybach.
Kiełbaski (dobrze by były jeszcze lekko zamarznięte, wtedy lepiej się kroją) przeciąć na pół w poprzek po czym wzdłuż to połowy naciąć 3 razy by powstała gwiazdka. Tak przygotowaną kiełbaskę wetknąć w zapiekankę, nacięciami do góry. Posypać szczyptą oregano i wstawić na 40 min do piekarnika nagrzanego do 200 st.



 „Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego zawsze jest zawsze obecny w mojej kuchni. Jest najlepszym tłuszczem zdrowym , zawiera wiele witamin i mikroelementów , świetny do smażenia. Używam go do surówek na surowo. Również na domowy majonez jest doskonałym składnikiem. Olej rzepakowy ciemny używam też dość często, jest on najlepszym dodatkiem do świątecznych potraw, bez niego nie zaczynam przygotowań. 




4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy przepis :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łeeee bez parówek ? ;D żartuję super wypasiona zapiekanka :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajna propozycja :) Ja co prawda ze względu na cholesterol musiałabym zrezygnować z kiełbasy, ale za to olej rzepakowy go trochę obniża ;)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...