Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

13 grudnia 2013

Kulebiak z kapustą i grzybami



ciasto:
500 g mąki
1 szkl mleka
20 g drożdży
50 g margaryny
1 łyżka cukru
szczypta soli

nadzienie
1,30 kg kapusty
kiszonej
1 duża cebula
2 marchewki
40 g grzybków suszonych
szczypta kminku
sól
pieprz
3-4 łyżki oleju
wywar z grzybków
woda do podlania
1 jajko


Grzybki namoczyć, po czym ugotować, ok 15 min. Na chwilę odstawić z ognia i zlać czysty wywar,
Grzybki przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Posiekać je na drobniejsze kawałki.
Cebulę posiekać, przyrumienić na tłuszczu, dodać 3 razy wypłukaną kapustę i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą.
Dodać kminek i pieprz do smaku, dusić kapustę do miękkości. w razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Pod koniec dobrze odparować. Kapustę wystudzić.

Mąkę wsypać do miski, letnie mleko wymieszać z drożdżami i cukrem, margarynę rozpuścić. Do mąki dodać sól, rozrobione drożdże z cukrem i roztopioną margarynę, wyrobić ciasto.
Kiedy już nie klei się do ręki, uformować kulkę, obsypać mąką i odstawić w cieple miejsce na ok pół godziny.
Do wystudzonej kapusty dodać jajko i wymieszać.

Ciasto podzielić na dwie części , z jednej i drugiej odciąć kawałeczek wielkości brzoskwinki na dekoracje. Resztę ciasta rozwałkować, równomiernie rozprowadzić kapustę i zwinąć dwa kulebiaki.
(Ja zrobiłam dwa różnej wielkości)
Kulebiaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować rozmąconym jajkiem.
Odłożone kawałeczki ciasta rozwałkować i wyciąć dekoracje (dowolne) . Po przyklejeniu posmarować je również rozmąconym jajkiem
Wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 170 st na ok 40-45 min.


kulebiak z kapustą i grzybami pochodzi z podlasia


Opublikowany w




7 komentarzy:

  1. Oł Joł nie dość że piękny to jeszcze nadzienie w moim smaku mmmm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudnie, na pewno też tak smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepięknie i niezwykle smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjnie ładny i chyba postaram się przygotować coś w tym stylu na wigilię. Aż mi ślinka cieknie. Postaram się podzielić rezultatem (chyba, że nie będzie czym się chwalić).
    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  5. Mnie tak ładny nie wyszedł, ale i tak był super, dzięki za inspirację :)
    Tutaj rezultat

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...