Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

10 marca 2014

Filet z kurczaka z pesto z rukoli i prażoną dynią a do tego farfale ze szpinakiem


filet i makaron omnomnom
filety z kurczaka
pesto z rukoli 
łuskana dynia
sól
pieprz ziołowy

makaron farfale (omnomnom)
300 g szpinaku lub buraka naciowego (boćwiny)
pół cebulki
2 ząbki czosnku
1 łyżka octu winnego
2 łyżki oliwy
2 łyżki śmietany 18%


Filet z kurczaka przekroić i rozklepać trochę lub jeśli jest mały rozklepać w całości.
Posypać solą i pieprzem. Przykryć folią spożywczą i odstawić. Ziarna dyni uprażyć na suchej patelni, aż będą posdkakiwać.
W garnku rozgrzać odrobinę tłuszczu, przyrumienić cebulę i czosnek, dodać rozmrożony szpinak, doprawić oliwą i octem winnym, zagotować. po ok 5 min szpinak zmiksować blenderem i dodać śmietanę. Ponownie zagotować.
Makaron omnomnom wrzucić na osolony wrzątek i ugotować do miękkości.

Na patelni rozgrzać tłuszcz kłaść filety i smażyć na rumiany kolor, po przewróceniu na wierzch położyć na każdym po łyżce pesto posypać ziarnami dyni i smażyć aż przyrumieni się druga strona filetu.
Na  tej samej patelni podgrzać makaron ze szpinakiem.

Sałatkę zrobiłam z ogórka, cebuli i papryki z odrobiną oliwy.


Opublikowany w


2 komentarze:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...