Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

8 kwietnia 2014

Cytrynowe roladki i kluski śląskie


3 udka
1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej
1 łyżeczka otartego korzenia imbiru
szczypta sypkiego imbiru
1 ząbek czosnku
szczypta chili w płatkach
sól
biały pieprz
2 łyżki śmietany
3/4 szkl białego wina
2 łyżki oliwy

na kluski
500 g ugotowanych ziemniaków
mąka ziemniaczana
1 jajko
szczypta soli

Udka umyć, oczyścić i wyluzować (kości pozostawić na zupę lub rosół) Przygotować marynatę z 4 łyżek wina, oliwy, dodać rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, sypki imbir i trawę cytrynową. Mięso namoczyć z każdej strony i pozostawić na dobę w lodówce. Mięso wyjąć z marynaty zwinąć skórką na zewnątrz i spiąć szpileczkami koreczków lub wykałaczkami. Obsmażyć roladki ze wszystkich stron i przełożyć do rondelka podlać winem i resztą marynaty , dodać tarty korzeń imbiru i dusić ok 40-45 min, można dodać odrobinę wody w razie potrzeby. Na koniec do sosu dodać śmietanę .

Kluski przygotować tradycyjnie, ziemniaki uklepać w naczyniu podzielić na 4 części, jedną wyjąć i w to miejsce wsypać mąkę , dodać pozostałe ziemniaki wyjęte , jajko , sól i zagnieść ciasto.
Formować spore kluski śląskie z dziurką. Ugotować w osolonym wrzątku.





5 komentarzy:

  1. Reniu za taki obiadek oddam ci moje pół litra % ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w porządku :) mozemy je po obiadku razem opróżnić :)

      Usuń
    2. . . . ale bimberka hihi ;)

      Usuń
    3. a nie nie kochanie.. tego to nie chce :P

      Usuń
    4. oj a dlaczego ? abuuuu :(

      Usuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...