Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

17 czerwca 2014

Spaghetti z pulpetami w sosie pomidorowym

300 g mięsa mielonego
1 jajko
2 kromki chleba czerstwego
sól
pieprz
pieprz ziołowy
szczypta oregano
szczypta lubczyku


sos
pół cebuli
1 łyżka masła
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 szkl wody
2 łyżki mąki
sól
pieprz
szczypta lubczyku
szczypta oregano
1 łyżeczka cukru

bułka tarta do panierowania i tłuszcz do smażenia


Mięso mielone wymieszać z przyprawami, dodać drobno posiekaną cebulę i pokruszony dokładnie chleb oraz jajko, wyrobić masę , formować pulpeciki wielkości moreli i panierować w bułce tartej.
Drugą połówkę cebuli drobniutko posiekać i w rondlu podsmażyć na maśle, dodać wodę rozmieszaną z mąką  i koncentrat pomidorowy, przyprawić do smaku i zagotować ciągle mieszając. Pulpety krótko obsmażyć dookoła i wrzucić do  sosu. Gotować ok 10 -12 min. delikatnie mieszając.

Makaron spaghetti ugotować al'dente, odcedzić, do garnka z makaronem przelać sam sos, wymieszać, Podzielić na porcje , następnie rodzielić pulpeciki.

3 komentarze:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...