Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

15 lipca 2014

Tarta z serami góralskimi i fasolką szparagową

ciasto;
1.5 szkl mąki
0,5 kostki margaryny
szczypta chili w płatkach
szczypta słodkiej papryki
40 g oscypka wędzonego
1 jajko

nadzienie;
250 g białego sera
pół  szkl mleka
2 jajka
szczypta suszonego czosnku niedźwiedziego
szczypta chili w płatkach
pieprz ziołowy staropolski

dodatkowo;
500 g fasolki szparagowej
80 g bryndzy
trochę  żółtego sera do posypania
szczypta oregano

Fasolkę szparagową ugotować z dodatkiem soli, odcedzić i wystudzić.
Z podanych składników zagnieść ciasto, wylepić formę, nakłuć widelcem i można wstawić do lodówki.
Ser, mleko i jajka wymieszać z przyprawami i dobrze zmiksować przy pomocy blendera.

Piekarnik rozgrzać do temp ok 190 st . Podpiec spód ok 15 min.
Na dnie ułożyć równomiernie warstwę fasolki szparagowej, zalać masą serową, ułożyć ponownie fasolkę, Posypać startą na tarce bryndzą i odrobiną sera żółtego, posypać szczyptą oregano i zapiec w piekarniku nagrzanym do temp 180 st przez ok 20 min, aż ser zacznie się delikatnie rumienić.







2 komentarze:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...