Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

7 sierpnia 2014

Puszysta zapiekanka z cukinii

2 cukinie ok 800 g
1 szkl mleka
1 szkl mąki
1 szkl białek
1/3 szkl oleju
100 g sera feta
1 ząbek czosnku
pół cebuli
sól
pieprz
1 łyżeczka proszku do pieczenia
natka pietruszki
świeże zioła (majeranek, bazylia, mięta)

Cukinie zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, wymieszać i odstawić by puściła sok.
Odcisnąć na durszlaku (lekko)
Z mąki i mleka rozmieszać ciasto, dodać drobniutko posiekaną cebulę i rozgnieciony czosnek.
Ser pokruszyć , dodać proszek do pieczenia, przyprawy , zioła i olej. Następnie ubić pianę z białek i dopiero dodać odciśniętą cukinię i pianę z białek. Wymieszać i wyłożyć do formy do zapiekanek lub brytfanki wyłożonej papierem. Posypać bazylią i oregano. Piec ok 45 min w temp 180 st.. pod koniec można obniżyć do 150 st gdyby zaczynała się za bardzo podpiekać.
Podawać z sałatką z pomidorów.






3 komentarze:

  1. W składnikach przepisu podajesz olej, dopisz, proszę, kiedy go dodajesz do ciasta.
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. W smaku wyszla pyszna, ale troche rzadka, chyba trzeba wydluzyc czas pieczenia

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...