Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

16 października 2014

Kresowe gołąbki z ziemniakami i kaszą



1 główka kapusty
1 kg obranych ziemniaków
300 g kaszy gryczanej
2 cebule
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól
pieprz
ok 500 ml rosołu

na sos
1 garść grzybów suszonych
1 cebula
1 szkl rosołu
200 ml śmietany
mąka do zagęszczenia ok 1 łyżka


Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do garnka i zagotować, powoli zdejmować liście.
Następnie liście włożyć do garnka z wodą, dodać łyżkę octu i ugotować do miękkości ok 20 min.
Liście wystudzić, odciąć zgrubiały nerw,

Ziemniaki i cebulę zetrzeć na tarce, dodać kaszę przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Dno brytfanki wyłożyć gorszymi liśćmi, Następnie nadziewać i zwijać gołąbki (masa jest dość rzadka ale nic nie szkodzi)  Ułożone gołąbki zalać rosołem , przykryć liśćmi kapusty i wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 st na ok półtorej godziny.

Grzyby uprzednio namoczone ugotować, odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Posiekać drobniej. Cebulę posiekać i podsmażyć, dodać do grzybów, podlać rosołem i gotować ok 20 min na wolnym ogniu, Następnie śmietanę wymieszać z mąką i podprawić sos.
doprawić solą i pieprzem.




Opublikowany w

6 komentarzy:

  1. Takich gołąbków jeszcze nie znałam, ciekawy przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna sprawa :) A my zapraszamy do siebie do restauracji! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. o nigdy nie jadłam takich gołąbków!!Super że jest przepis!Musze spróbować zrobić je w weekend!!dzięki;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super przepis!Robiłam wczoraj!Mój mąż był zachwycony;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Używamy kaszy gryczanej niepalonej czu palonej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każda jest dobra. To zależy od tego co komu smakuje bardziej.

      Usuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...