Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

23 września 2015

Pieróg z jabłkami




700 g mąki
1 szkl mleka
2 jajka
30 g drożdży
3 łyżki cukru
50 g oleju
szczypta soli

5-6 jabłek
cukier
cynamon

Mleko zagrzać, dodać jajka, cukier i drożdże , wymieszać, dodać do mąki i wyrobić ciasto, aż będzie plastyczne i odklei się od ręki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki lub w kostkę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie lub trzy części rozwałkować i wyłożyć jabłka, posypać cukrem i cynamonem, do jednego dodałam troszkę suszonej żurawiny, zlepić pierogi i ułożyć w blaszce na papierze. Po ok 15 min uruchomić piekarnik 170 st.
Przed włożeniem do piekarnika posmarować pierogi rozmąconym białkiem. Piec ok 40 min.






Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej do rozmów i wymiany doświadczeń i przepisów
https://www.facebook.com/groups/kresowiacy/

2 komentarze:

  1. smak dzieciństwa! moja babcia takie robiła, gdy byłam dzieciakiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie w domu bywały ale jeszcze wtedy jak byłam dzieckiem.. potem mama juz piekła coraz rzadziej.
      ostatni raz jadłam ok 30 lat temu :) kilka dni temu zaczeły za mną chodzić :) i są

      Usuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...