Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

11 listopada 2015

Masło orzechowe z orzechów włoskich


300 g orzechów włoskich łuskanych
oliwa - można dodać olej orzechowy
sól

Orzechy uprażyć na suchej patelni, wystudzić, zemleć w maszynce do mięsa.
dodać 2-3 łyżki oliwy, pół łyżeczki soli i dobrze zmiksować przy pomocy blendera.
Przełożyć do słoiczków

Uwagi: Następnym razem użyję makutry i spróbuję tradycyjnie utrzeć to masełko.




2 komentarze:

  1. Mniam! Domowe <3 Muszę je wypróbować, mam tonu orzechów, które spadły z drzewa :D

    Jednak mam jedno pytanko, czy masło nie jest gorzkawe, lub nie ciąży na żołądku ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest odrobinke gożkawe ale to nazwałabym tylko nutką. Z żołądkiem nie mam problemów wiec u mnie spokojnie daje sie jeść. Ale mam zamiar częściowo przeznaczyć je na jakieś wypieki wytrawne.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...