Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

26 grudnia 2015

Sernik z daktylami na kakaowym spodzie


ciasto
1 szkl mąki
125 g masła
2 żółtka
2 łyżki kakao
pół szkl cukru
szczypta proszku do pieczenia

masa serowa
1 kg sera mielonego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szkl cukru
200 g masła
8 jajek
laska wanilii
otarta skórka z cytryny
150 g daktyli
100 g rodzynek

Zagnieść ciasto z podanych składników i wylepić dno tortownicy lub formy.
Masło utrzeć z cukrem, dodać wyskrobane ziarenka z laski wanilii, stopniowo dodawać żółtka i mąkę ziemniaczaną, następnie po łyżce ser aż do zużycia. Pokroić daktyle na mniejsze kawałeczki, dodać razem z rodzynkami  i otartą skórką z cytryny, wymieszać. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec , ok 15 min w temp 180 st.  Temperaturę zmniejszyć do 170 .  Na koniec do masy serowej dodać pianę ubitą z białek i wymieszać. Wyłożyć masę na ciasto i piec ok 70 min





2 komentarze:

  1. Z tymi daktylami brzmi na prawdę fajnie ;) Musze spróbować :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...