Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

18 sierpnia 2016

Ciasto leśny dziad



biszkopt
5 jajek
1 szkl cukry
1 i 1/3 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody

warstwa różowa
400 g malin (z nalewki lub zasypanych cukrem i lekko odciśniętych z soku)
100 ml mleka
150 g śmietany
2-3 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny

warstwa biała
serek włoski 250 g
pół szkl mleka
cukier do smaku
3 łyżeczki żelatyny
1 łyżka soku z cytryny

warstwa czerwona
250 g musu malinowego (przetartego przez sito)
200 ml wody
3 łyżki cukru
3 łyżeczki żelatyny

dodatkowo jeżyny i maliny do dekoracji

Pieczemy biszkopt.
Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy wodę, mąkę i proszek do pieczenia, dobrze ubijamy ciasto, wylewamy do tortownicy i pieczemy 30 min w temp 180 st.

Po upieczeniu studzimy i wykrawamy dwa blaty niezbyt grube.
Na dnie tortownicy kładziemy spód biszkoptu.
Warstwa różowa;  żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szkl wrzątku.
Maliny , mleko, śmietanę i cukier rozbijamy porządnie w blenderze, dodajemy żelatynę i kiedy masa zacznie gęstnieć wykładamy na ciasto. Wstawiamy na chwilę do lodówki i kiedy masa juz lekko zacznie zastygać przykrywamy drugim blatem.
Warstwa biała; Rozpuszczamy nastepną partię żelatyny w 1/4 szkl wody, Serek rozbijamy z cukrem i mlekiem dodajemy sok z cytryny i rozpuszczoną żelatynę, Zastygającą wylewamy na ciasto i posypujemy jeżynami. Po zastygnięciu masy przygotowujemy ostatnią warstwę.
Warstwa czerwona; Mus malinowy zagotowujemy w garnuszku, dodajemy żelatynę i wodę oraz cukier, Kiedy wystygnie rozlewamy równomiernie na ciasto. Po zastudzeniu całego ciasta, zdejmujemy obręcz i posypujemy ciasto owocami.






5 komentarzy:

  1. fajne ciacho i świetna nazwa

    OdpowiedzUsuń
  2. jaka fajna nazwa! A ciasto wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. No renata, z taką nazwą to się jeszcze nie spotkałam :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No i o to chodzi :P a jeżyny to przecież dziady. Mają taką nazwe potoczną. nie słyszałaś?

      Usuń
  4. prezentuje się fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...