Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

7 sierpnia 2016

Dżem z cukini cytrynowy




5 kg cukinii oczyszczonej
1 kg cukru
4 galaretki cytrynowe
1 cytryna

Cukinię kroimy i pod przykryciem gotujemy ok 15 min, następnie odkrywamy i dodajemy cukier otartą skórkę z cytryny i sok z całej cytryny, gotujemy aż odparuje ok półtora litra płynu, miksujemy na jednolitą masę , dodajemy galaretki i mieszamy aż galaretka się rozpuści, natychmiast nakładamy do słoików i ustawiamy do góry dnem.

dla pewności zapasteryzować , ok 15 min


3 komentarze:

  1. Wygląda świetnie!
    Chyba się skuszę...

    OdpowiedzUsuń
  2. Chciałbym znać ilość żelatyny w gramach, bo nie mieszkam w Polsce, a ja nie wiem jak to ilości w kraju.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Skoro w polsce galaretki są na pół litra wody , to i za granicą takich poszukaj. Dla mnie to proste.

      Usuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...