Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

6 grudnia 2016

Kulebiaczki



ciasto:
150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej Młynomag
350 g mąki pszennej luksusowej Młynomag
1 szkl mleka
30 g drożdży
50 g oleju
1 łyżka cukru
szczypta soli

nadzienie
0,5 kg kapusty kiszonej
1 średnia cebula
garść grzybów suszonych
szczypta kminku
sól
pieprz ziołowy staropolski
3-4 łyżki oleju rzepakowego nierafinowanego
wywar z grzybków
woda do podlania
1 jajko

Grzybki namoczyć, po czym ugotować, ok 15 min. Na chwilę odstawić z ognia i zlać czysty wywar,Grzybki przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą. Posiekać je na drobniejsze kawałki.Cebulę posiekać, przyrumienić na oleju rzepakowym nierafinowanym, dodać wypłukaną kapustę i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Po kilku minutach smażenia podlać wywarem z grzybków i wodą. Dodać kminek i pieprz do smaku, dusić kapustę do miękkości. W razie potrzeby podlać jeszcze wodą. Pod koniec dobrze odparować. Kapustę wystudzić.

Mąkę wsypać do miski, letnie mleko wymieszać z drożdżami i cukrem. Do mąki dodać olej, sól, rozrobione drożdże z cukrem , wyrobić ciasto. Kiedy już nie klei się do ręki, uformować kulkę, obsypać mąką i odstawić w cieple miejsce na ok pół godziny.
 Ciasto rozwałkować cienko wyciąć kółka wielkości ok 10 cm śr w połowie kółek wyciąć dziurkę .
Na kółeczka całe nakładać kapustę , przykrywać kółeczkiem z dziurką i dookoła zawijając sklejać. Posmarować rozmąconym jajkiem
Udekorować resztą ciasta, wycinać kwiatki foremką i nakładać dekoracyjnie, jeszcze raz posmarować jajkiem i piec w nagrzanym piekarniku ok 30 min w temp 180 st

Kulebiaczki podajemy z barszczykiem .




3 komentarze:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...