


500g wieprzowiny od szynki
150 g pieczarek
1 cebula
kawałek czerwonej papryki ok 100 g
słoiczek śliwek węgierek marynowanych
3 ząbki czosnku
majeranek
kolendra utłuczona z pieprzem
ok 3/4 szkl bulionu lub wywaru warzywnego
ugotowane w wodzie ziemniaki na cało
tłuszcz do smażenia
Mięso umyć pod bieżącą wodą podzielić na 2 równe podłużne kawałki, w każdym ostrym nożem wyciąć otwór.
Pieczarki posiekać drobno i udusić razem z cebulką, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić.
Z papryki wykroić 6 paseczków a resztę posiekać w kosteczkę.
Śliwki marynowane osączyć z zalewy, wyjąć pestki.
Do otworu w mięsie włożyć po dwa paseczki papryki i na przemian napychać pieczarkami i śliwką marynowaną. Gotowe roladki obwiązać sznureczkiem.
W głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu położyć roladki i przyrumienić ze wszystkich stron. Kiedy już są ładnie rumiane, podlać wywarem z warzyw i posypać kolendrą , majerankiem, pieprzem, drobno posiekaną papryką, resztą pieczarek pozostałych z nadzienia i posiekanym czosnkiem. Przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić ok 40 min. Po odparowaniu i sklarowaniu się sosu wrzucić pokrojone na ćwiartki ziemniaki do podgrzania.
Podawać z sosem chrzanowym i śliwkami marynowanymi
sos przygotowałam najprostszy;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.