Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

16 września 2019

Sos pomidorowy z kurczakiem, ciecierzycą i mlekiem kokosowym

SKŁADNIKI:
500g przecieru pomidorowego
500-600g piersi z kurczaka
3/4 szklanki ciecierzycy
1 żółta papryka
200ml mleka kokosowego
100ml śmietanki
łyżka soku z cytryny lub limonki

do mięsa: 
przyprawa curry,
majeranek,
pieprz czarny mielony,
papryka słodka mielona
chilli mielone,







PRZYGOTOWANIE:
Ciecierzycę zalewamy 3 szklankami wody i odstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc), a następnie gotujemy do miękkości w świeżej, osolonej wodzie. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i dokładnie mieszamy z przyprawami (curry, majeranek, pieprz, papryka i chilli - przypraw dodajemy w zależności od mięsa - każdy kawałek powinien być nimi pokryty ), dodajemy trochę oliwy i odstawiamy na 30 min. Po tym czasie mięso podsmażamy w WOKu. Paprykę kroimy i dorzucamy do mięsa. Dusimy 10-15 minut. Dolewamy przecier pomidorowy, doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ciecierzycę. Mieszamy dokładnie i dolewamy mleko kokosowe i śmietankę. Sos dusimy jeszcze chwilę i dodajemy sok z cytryny/limonki.


Gotowy sos podałam z ryżem. Wychodzi go dużo i można nadmiar zamknąć w słoiki. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...