Składniki
1 średni burak
2 ziemniaki
1marchewka
1 cebula
ok. 15-20 dag fasolki szparagowej
1 pietruszka
kawałek selera
15 dkg bobu
1,5 l bulionu wołowego
liść laurowy
sól, pieprz,
1 łyżka soku z cytryny
4-5 łyżek śmietanki
natka pietruszki
Burak wcześniej ugotować w skórce , obrać i pokroić w kostkę.
Na pokrojonych w kostkę selerze, marchwi, całej pietruszce, liściu laurowym ugotować wywar z dodatkiem soli i pierzu.
Dodać pokrojoną w kostkę i zeszkloną na oleju cebulę oraz pokrojone w grubszą kostkę ziemniaki fasolkę szparagową i bób. Gdy warzywa będą miękkie, dodać buraki, natkę , wcisnąć sok z cytryny, i śmietanę rozrobioną z gorącym barszczykiem.
Barszcz ukraiński można przyrządzić z dodatkiem pokrojonej kapusty, ale i bez niej jest równie dobry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.