-ciasto makowe-
Skł; 20 dkg. maku
2 dkg. rodzynek
20 dkg. cukru pudru
1,5 łyżki mąki pszennej
0,5 szkl. orzechów
1 łyżka miodu
4 jajka
Mak sparzyć, zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać resztę skł.
Ubić pianę z białek, wymieszać z masą, wyłożyć do formy.
-masa serowa-
Skł; 0,5 kg. zmielonego sera
12 dkg. masła
3 jajka
sok z cytryny
3 dkg. rodzynek
1 łyżka mąki ziemn.
15 dkg. cukru pudru
1 łyżeczka prosz. do piecz.
Utrzeć żółtka, masło, cukier i pozostałe skl.
Z białek ubić pianę, wymieszać z masą serową, wylać na mak.
-placek orzechowy-
Skł; 4 jajka
10 dkg. zmielonych orzechów
2 łyżki mąki pszennej
5 dkg. cukru pudru
1 łyżeczka prosz. do piecz.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać pozostałe skl.
Z białek ubić pianę, dodać do masy, wymieszać.
Wylać na masie serowej. Piec ok. 1 godz. 160-180*C
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.