(oponki drożdżowe duże)
ok 1 kg mąki
0,5 litr mleka
¼ kostki margaryny
5 dkg drożdży
4 żółtek
1 łyżka octu lub alkoholu
aromat pomarańczowy
cukier
Mleko zagrzać, trzepaczką rozprowadzić w mleku trochę mąki
dodać rozpuszczone w pół szklanki mleka drożdże z 2 łyżeczkami cukru
i utarte z cukrem żółtka (ok 4 łyżki cukru), mieszać ręką dodając stopniowo mąkę, dobrze wyrobić,
wlać alkohol dodać roztopioną margarynę, aromat...Wyrobione ciasto posypać mąką uklepać,
przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce do wyrośnięcia..
wyjąć ciasto po trochu na stolnicę ... wałkować dość grubo ok 1,5 cm, wycinać duże kółka a w nich dziurkę
odstawić do wyrośnięcia... smażyć w rozgrzanym tłuszczu..
na koniec posypać cukrem pudrem lub polukrować..
Na lukier
1 szkl cukru
2-3 łyżki soku z cytryny
trochę wody
przygotować lukier;
cukier w rondelku zalać wodą by stal się gęstą masą cukrową, gotować do nitki (syrop który po podniesieniu łyżki tworzy nitkę)
zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i ucierać łyżką ..
Pod wpływem ucierania i stygnięcia powinna powstać biała masa, szybko smarować a kiedy zastyga podgrzewać na ogniu..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.