Greckie klopsiki - keftedes


4 porcje.

450 g chudej dobrze zmielonej jagnięciny
1 średnia cebula
1 zmiażdżony ząbek czosnku
25 g świeżych okruchów z białego lub razowego chleba 
1 łyżka stołowa posiekanej świeżej mięty 
1 łyżka stołowa posiekanej świeżej zielonej natki pietruszki
sól i pieprz
1 rozmącone jajko 
oliwa z oliwek, do smarowania

Mieloną jagnięcinę włożyć do miseczki, 
cebulę zetrzeć na tarce. Dodać do mięsa wraz z czosnkiem, okruchami, 
miętą i zieloną natką pietruszki. Starannie wymieszać składniki.
Wlać rozmącone jajko i dobrze wyrobić. Składniki można połączyć w 
robocie kuchennym. 
Zwilżonymi wodą dłońmi uformować z mieszaniny 16 małych klopsików.
Nadziać je na 4 płaskie, metalowe szpadki. Lekko posmarować oliwą blachę
do grilla oraz klopsiki.
Rozgrzać grill i często obracając, zarumienić klopsiki przez 10 minut na średnim ogniu.
W razie potrzeby dodatkowo posmarować oliwą. Podawać z ryżem albo zawinięte 
w ciepły chleb pitta. ewent... z ziemniaczkami i surówką ale to już będzie po polsku a nie po Grecku

Komentarze