Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

17 lipca 2010

Greckie klopsiki - keftedes


4 porcje.

450 g chudej dobrze zmielonej jagnięciny
1 średnia cebula
1 zmiażdżony ząbek czosnku
25 g świeżych okruchów z białego lub razowego chleba 
1 łyżka stołowa posiekanej świeżej mięty 
1 łyżka stołowa posiekanej świeżej zielonej natki pietruszki
sól i pieprz
1 rozmącone jajko 
oliwa z oliwek, do smarowania

Mieloną jagnięcinę włożyć do miseczki, 
cebulę zetrzeć na tarce. Dodać do mięsa wraz z czosnkiem, okruchami, 
miętą i zieloną natką pietruszki. Starannie wymieszać składniki.
Wlać rozmącone jajko i dobrze wyrobić. Składniki można połączyć w 
robocie kuchennym. 
Zwilżonymi wodą dłońmi uformować z mieszaniny 16 małych klopsików.
Nadziać je na 4 płaskie, metalowe szpadki. Lekko posmarować oliwą blachę
do grilla oraz klopsiki.
Rozgrzać grill i często obracając, zarumienić klopsiki przez 10 minut na średnim ogniu.
W razie potrzeby dodatkowo posmarować oliwą. Podawać z ryżem albo zawinięte 
w ciepły chleb pitta. ewent... z ziemniaczkami i surówką ale to już będzie po polsku a nie po Grecku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...