Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

18 lipca 2010

Karpatka tradycyjna

ciasto;
10 dag masła

szklanka mąki
niepełna szklanka wody
6 jajek
szczypta soli
krem;
2 jajka
20 dag cukru pudru
10 dag mąki
35 dag masła
2 opakowania cukru waniliowego
1 l mleka
cukier puder do posypania

Sposób wykonania :

Ciasto : wodę zagotować z masłem i solą.
Lekko przestudzić, wsypać mąkę i z powrotem postawić na niewielki ogień.
Wyrabiać drewnianą łyżką, aż ciasto zbije się w kulę.
Zdjąć z ognia.
Chwilę przestudzić.
Nadal wyrabiając, dodawać jedno po drugim jajka, tak aby przed dodaniem kolejnego, poprzednie było już wrobione.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 220ºC.
Ciasto wyłożyć cienką warstwą na dużą blachę lub dwie mniejsze.
Piec około 15 - 20 minut, aż będzie złote.
W czasie pieczenia nie otwierać piekarnika.
Krem : mleko zagotować.
Jajka utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem do białości.
Wsypać mąkę.
Stale mieszając, wlewać wrzące mleko.
By masa zgęstniała, podgrzewać ją w kąpieli wodnej, od czasu do czasu mieszając.
Wystudzić.
Miękkie masło utrzeć prawie na pianę.
Cały czas ucierając, dodawać po łyżce ostudzoną masę.
Krem schłodzić w lodówce.
Na połowę ciasta wyłożyć krem, przykryć drugą połową.
Lekko przycisnąć.
Wierzch karpatki posypać cukrem pudrem.
Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...