na ciasto;
2 szkl mąki
1 jajko
szczypta soli
woda
Z podanych składników zagnieść ciasto jak na makaron rozwałkować i wyciąć 4-5 prostokątów wielkości formy na lasagne.
sos mięsno-pomidorowy;
500 g mięsa mielonego
1 duża cebula
100 ml. soku pomidorowego
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżeczka bazylii
gałka muszkatołowa
3-4 łyżki groszku z puszki
pół pęczka natki pietruszki
olej do smażenia
sól, pieprz
sos beszamelowy:
3 łyżki masła
3 łyżki mąki
300 ml mleka
20 dkg sera żółtego
Cebulę obrać i posiekać, podsmażyć w rondlu na odrobinie oleju. dodać mięso podsmażyć
dodać koncentrat pomidorowy, sok i zioła. dusić ok 15 min. Doprawić solą i pieprzem. Dodać groszek i wymieszać.
Masło roztopić i rozetrzeć z mąką na gładką masę. Dolać cienkim strumieniem mleko i cały czas mieszać żeby nie powstały grudki. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Formę wysmarować tłuszczem, na dno nalać białego sosu, ułożyć pierwszą warstwę makaronu, przykryć sosem pomidorowym i białym. Powtarzać przy każdej warstwie . Na górze powinien znaleźć się makaron przykryty cienką warstwą białego sosu. Na wierzchu ułożyć starty ser
Lasagne przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez 30 minut, do zrumienienia sera. Podawać posypane natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.