Przygotować ciasto jak na kopytka
z gotowanych ziemniaków mąki i jajka
w prop ok 05 kg ziemniaków 2 szlk mąki i jajko
Ciasto rozwałkować niezbyt cienko, pokroić na spore łazanki.
Ugotować w osolonej wodzie
Szpinak
40 dkg szpinaku mrożonego
3/4 szkl mleka
200 ml śmietany
sól
pieprz
2 łyżki mąki
pół cebulki
łyżka tłuszczu (smalec, masło, olej) obojętnie
Do rondelka wlać mleko i włożyć szpinak
kiedy się zagotuje dodać przyprawy przysmażoną na tłuszczu cebulkę i na koniec mąkę rozrobioną w śmietanie. Dobrze wymieszać i zagotować.
Podawać z łazankami i ugotowanym na twardo jajkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.