Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

19 lipca 2010

Ptysie

na ciasto:

1 szklanka wody
250 g margaryny
1 szklanka mąki
4 jajka

W rondelku gotujemy wodę z margaryną, na gotującą się wodę wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy, by się nie przypaliła. Ciasto jest dobre gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie miksujemy z jajkami bądź ucieramy.

Wyciskamy na blaszkę za pomocą szprycy lub kładziemy łyżką.


Krem do ptysi


1 szkl białek (z lodówki)
0,5 kg cukru
woda
1 łyżka soku z cytryny

cukier podlać niewielką ilością wody i gotować na syrop
będzie dobry wtedy gdy przygotowanym wcześniej oczkiem z wygiętego
drutu po namoczeniu w syropie i dmuchnięciu, będą robiły się bańki,
Białka ubić na sztywną pianę , dodać sok z cytryny
i bardzo cienkim strumieniem wlewać gorący prosto z ognia syrop, ciągle ubijając.
Kremem nadziać ptysie.

2 komentarze:

  1. I co dalej?Bo mam ochotę na takie ptysie a wydaje mi się że przepis jest nie dokończony:(

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis jest dokończony.. Potem sie nadziewa :)

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...