na ciasto:
1 szklanka wody
250 g margaryny
1 szklanka mąki
4 jajka
W rondelku gotujemy wodę z margaryną, na gotującą się wodę wsypujemy mąkę, energicznie mieszamy, by się nie przypaliła. Ciasto jest dobre gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od garnka. Pozostawiamy do ostygnięcia. Po tym czasie miksujemy z jajkami bądź ucieramy.
Wyciskamy na blaszkę za pomocą szprycy lub kładziemy łyżką.
Krem do ptysi
1 szkl białek (z lodówki)
0,5 kg cukru
woda
1 łyżka soku z cytryny
cukier podlać niewielką ilością wody i gotować na syrop
będzie dobry wtedy gdy przygotowanym wcześniej oczkiem z wygiętego
drutu po namoczeniu w syropie i dmuchnięciu, będą robiły się bańki,
Białka ubić na sztywną pianę , dodać sok z cytryny
i bardzo cienkim strumieniem wlewać gorący prosto z ognia syrop, ciągle ubijając.
Kremem nadziać ptysie.
Prawa autorskie
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..
I co dalej?Bo mam ochotę na takie ptysie a wydaje mi się że przepis jest nie dokończony:(
OdpowiedzUsuńPrzepis jest dokończony.. Potem sie nadziewa :)
OdpowiedzUsuń