Ryż z grzybami i warzywami
2 szkl ryżu
1 marchewka
kawałek selera
10 dkg pieczarek
lub innych grzybów
pół cebuli
sól, pieprz.
2-3 łyżki oleju
Ryż wypłukać i ugotować..
marchewkę i seler pokroić w słupki, cebule drobno
włożyć do naczynia i podlać oliwą lekko podsmażyć
dodać podsmażone pieczarki ( ja dodałam grzyby mrożone)
.. podlać ok 0,5 szkl wody i udusić do miękkości
wymieszać warzywa z ryżem ....podawać do drugich dań..
Sałatka z bobu z sosem vinaigrette
30 dkg bobu
1 ogórek
1 pomidor
kilka oliwek
mała cebulka
sól
pieprz
natka pietruszki
na sos
oliwa 2 - 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
łyżeczka musztardy
ząbek czosnku
odrobina estragonu i tymianku
sól pieprz, szczypta cukru
Bób ugotować , wystudzić, obrać ze skórek, pomidor pokroić w kostkę , ogórek obrać i pokroić w kostkę, cebulę drobno pokroić natkę pietruszki poskubać.
sos; czosnek zmiąć wszystkie składniki włożyć do słoiczka i mocno wstrząsnąć..
Wlać sos do sałatki i wymieszać.
Podać z białą kiełbasą z patelni jub grilla
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.