masa serowa
1 kg sera z wiadereczka
1 szkl cukru
6 jajek
1 budyń cytrynowy
sok z połowy cytryny
otarta skórka z połowy cytryny
1 margaryna
dodatkowo;
herbatniki
kilka brzoskwiń z puszki
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać rozdrobnioną margarynę
pod koniec sok i skórkę z cytryny
i na koniec białka ubite na pianę, wymieszać
blachę wyłożyć papierem i herbatnikami
Wyłożyć trochę więcej niż połowę masy serowej, wyrównać
na wierzch położyć znowu warstwę herbatników
na herbatnikach pokrojone w plasterki brzoskwinie i przykryć masą serową
piec w temp ok 175°C 1 godzinę
wystudzić w blaszce...
Polewa czekoladowa
1 szkl cukru
2-3 łyżki kakao
1/4 kostki margaryny
kilka kropel aromatu (wedle uznania)
cukier zalać wodą tak by stal się masą cukrową
zagotować i pogotować do utworzenia gęstego syropu
dodać margarynę i kakao, mieszać i ucierać łyżką
po rozpuszczeniu margaryny, zdjąć z ognia i ciągle ucierać
by polewa była błyszcząca...
polać szybko zanim zastygnie na twardo..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.