Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

16 lipca 2010

Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym



1 główka kapusty
2 szkl ryżu
0,5 kg mięsa mielonego
sól
pieprz
natka pietruszki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 jajka
olej

na sos
4 łyżki koncentratu pomidorowego
0,5 l śmietany 18%
sól
pieprz
pól łyżeczki vegety
1 łyżka mąki

Przygotować kapustę;
Ostrym nożem wyciąć cały głąb, kapustę włożyć do dużego garnka, zalać wodą i wstawić na ogień .. oparzone stopniowo liście zdejmować i odkładać na bok.. 
Do wody po kapuście dodać 2-3 łyżki octu i włożyć na ok 10 min wszystkie liście.
Obgotowane ostrożnie wyjąc i wystudzić.

przygotować nadzienie;
Ryż ugotować w 1l. wody, wystudzić, dodać mięso jajka i przyprawy, dobrze wymieszać.
Wcześniej przygotowane liście nadziewać nadzieniem, zwijać ciasno i ukladać w żaroodpornym naczyniu lub prodiżu.
Skropić 4-5 łyżkami oleju i podlać ok 3/4 szkl wody.
Przykryć gołąbki pozostałymi listkami i zapiekać ok 1 godzinę. 

przygotować sos;
koncentrat rozmieszać z ok pół szkl wody, dodać przyprawy i zagotować, śmietanę wymieszać z mąką i dodać do gotującego się sosu..

Gołąbki podawać polane sosem


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...