Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

16 lipca 2010

Udka z rodzynkami



4 udka
4 - 5 łyżek oleju
2 łyżki masła
1 średnia cebula
10 dkg rodzynków
1 łyżeczka miodu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki curry
2 listki laurowe
szczypta gałki muszkatołowej
sól. pieprz

Udka umyć, osuszyć. Oprószyć curry. Rozgrzać oliwę z 1 łyżką masła, włożyć udka i obsmażyć około 10 - 15 minut do zarumienienia. Rumiane udka włożyc do rondla zalać wodą (około 300 ml.) osolić, dodać pieprz, gałkę muszkatołową i listki laurowe. Dusić pod przykryciem około 40 minut. Cebulę obrać, pokroić na cienkie paseczki i lekko przyrumienić na patelni na łyżce oleju. Rodzynki zalać wrzątkiem, moczyć 15 minut. Odcedzić i odsączyć.

Przygotować sos: 1 łyżkę masła roztopić na patelni, połączyć z miodem. Dodać 4 - 5 łyżek sosu z duszenia kurczaka, rodzynki, cebulę i zagotować. Można doprawić do smaku solą i pieprzem. Kawałki kurczaka wyjąć, ułożyć na podgrzanym półmisku i polać sosem z patelni. Podawać gorące Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...