4 udka
4 - 5 łyżek oleju
2 łyżki masła
1 średnia cebula
10 dkg rodzynków
1 łyżeczka miodu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki curry
2 listki laurowe
szczypta gałki muszkatołowej
sól. pieprz
Udka umyć, osuszyć. Oprószyć curry. Rozgrzać oliwę z 1 łyżką masła, włożyć udka i obsmażyć około 10 - 15 minut do zarumienienia. Rumiane udka włożyc do rondla zalać wodą (około 300 ml.) osolić, dodać pieprz, gałkę muszkatołową i listki laurowe. Dusić pod przykryciem około 40 minut. Cebulę obrać, pokroić na cienkie paseczki i lekko przyrumienić na patelni na łyżce oleju. Rodzynki zalać wrzątkiem, moczyć 15 minut. Odcedzić i odsączyć.
Przygotować sos: 1 łyżkę masła roztopić na patelni, połączyć z miodem. Dodać 4 - 5 łyżek sosu z duszenia kurczaka, rodzynki, cebulę i zagotować. Można doprawić do smaku solą i pieprzem. Kawałki kurczaka wyjąć, ułożyć na podgrzanym półmisku i polać sosem z patelni. Podawać gorące Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.