Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

18 lipca 2010

Zapiekanka Grecka - Mussaka

ok ok 0,5 kg mięsa... mielonego
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
sol
pieprz
oregano
szczypta cynamonu
25 gr wina wytrawnego
bazylia
1cebula
bakłażan spory lub 2 małe



na sos beszamelowy;
4 łyżki masła
4 łyżki maki
1 l mleka
sól 

pieprz
imbir 
2 jajka

dodatkowo żółty ser


PRZYGOTOWANIE:

Bakłażan pokroić w plastry posolić i odstawić, po ok 1 godz, wypłukać i usmażyć na tłuszczu z obu stron. Mięso podsmażyć... przełożyć do garnka na tym samym tłuszczu podsmażyć cebule, i dodać do mięsa dodać przyprawy i dusić na wolnym ogniu do miękkości, na koniec dodać koncentrat pomidorowy i wino, dusić jeszcze kilkanaście minut. Bakłażan opłukać i osuszyć, usmażyć z obu stron i wyłożyć na dno natłuszczonej formy, wyłożyć sos mięsny. Następna warstwa to sos beszamelowy...;
Masło rozpuścić w rondelku Dodać mąkę i ciągle mieszając powoli dodawać mleko  Mieszać energicznie trzepaczką aż do zgęstnienia sosu. Na koniec sos zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą i pieprzem oraz imbirem. Do lekko przestudzonego sosu wbić dwa jajka i energicznie wymieszać.
Wylać sos na zapiekankę i wstawić do piekarnika na ok 200 st , na ok 1 godzinę. 

Po wyjęciu posypać startym żółtym serem i poczekać aż ser się rozpuści.
Zapiekankę kroić na kawałki i podać z surówką lub sałatką Grecką ..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...