Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

22 sierpnia 2010

Risotto z kurczakiem


1 szkl ryżu
1 podwójna pierś
1 udko
włoszczyzna
pól cebuli
3/4 szkl wina
2 łyżki oliwy
szczypta kurkumy
pieprz ziołowy staropolski 
400 ml bulionu
sól
pieprz
pół puszki groszku.
0,5 czerwonej papryki

Udko włożyć do garnka, zalać 3 szklankami wody, dodać włoszczyznę i ugotować.
Ugotowane udko wyjąc i ostudzić, bulion przecedzić .. Pierś pokroić w kostkę posypać przyprawami i przyrumienić szybko na łyżce oliwy dodając oddzielone od kości i pokrojone udko.
Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, wsypać ryż i po kilku minutach zalać zalać ciepłym winem , wymieszać, po ok 3-4 minutach dolewać gorący rosół, dodać kurkumę i ciągle mieszając aż ryż wchłonie płyny i będzie półmiękki.
Przyrumienione mięso dodać do ryżu po czym dodawać resztę składników, paprykę pokrojoną w paseczki i groszek oraz przyprawy..wszystko jeszcze trochę pogotować ciągle mieszając ..

1 komentarz:

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...