1 szkl ryżu
1 podwójna pierś
1 udko
włoszczyzna
pól cebuli
3/4 szkl wina
2 łyżki oliwy
szczypta kurkumypieprz ziołowy staropolski
400 ml bulionu
sól
pieprz
pół puszki groszku.
0,5 czerwonej papryki
Udko włożyć do garnka, zalać 3 szklankami wody, dodać włoszczyznę i ugotować.
Ugotowane udko wyjąc i ostudzić, bulion przecedzić .. Pierś pokroić w kostkę posypać przyprawami i przyrumienić szybko na łyżce oliwy dodając oddzielone od kości i pokrojone udko.
Na oliwie podsmażyć drobno posiekaną cebulkę, wsypać ryż i po kilku minutach zalać zalać ciepłym winem , wymieszać, po ok 3-4 minutach dolewać gorący rosół, dodać kurkumę i ciągle mieszając aż ryż wchłonie płyny i będzie półmiękki.
Przyrumienione mięso dodać do ryżu po czym dodawać resztę składników, paprykę pokrojoną w paseczki i groszek oraz przyprawy..wszystko jeszcze trochę pogotować ciągle mieszając ..
z kurczakiem jest dla mnie najpyszniejsze..
OdpowiedzUsuń