Tu nie będzie proporcji ..
Biały ser można zrobić po prostu wtedy jak mleko które chcemy zagotować nam się zważy ..
Należy je wystudzić i dolać do niego jeszcze ok litr mleka, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Kiedy mleko nam się zsiądzie musi postać jeszcze ok 12 godzin.. (NIE MIESZAĆ PRZEZ CAŁY PROCES AŻ DO ZAKOŃCZENIA)
Potem wstawiamy garnek na bardzo mały ogień i ogrzewamy dosyć długo ok godzinę, półtorej ale trzeba pilnować by nie zagotować i nie mieszać . Powinno być gorące , można nawet wyłączyć ogień, przestudzić i znów włączyć..
Kiedy mleko się ugrzeje, na środku pojawi się pęknięcie .. wtedy już można wyłączyć ogień i jeszcze na ok pół godziny zostawić. Odcedzić na gęste sito i pozostawić do wystudzenie i odpłynięcia serwatki.
Taki własny serek można podawać ze szczypiorkiem czy na słodko ..jak kto lubi.
uwielbiam biały ser. ten domowy jest nieporównywalnie pyszniejszy od tego kupnego.
OdpowiedzUsuń