Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

12 sierpnia 2010

Biały serek domowy




Tu nie będzie proporcji ..
Biały ser można zrobić po prostu wtedy jak mleko które chcemy zagotować nam się zważy ..
Należy je wystudzić i dolać do niego jeszcze ok litr mleka, zamieszać i odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem.
Kiedy mleko nam się zsiądzie musi postać jeszcze ok 12 godzin..
(NIE MIESZAĆ PRZEZ CAŁY PROCES AŻ DO ZAKOŃCZENIA) 
Potem wstawiamy garnek na bardzo mały ogień i ogrzewamy dosyć długo ok godzinę, półtorej ale trzeba pilnować by nie zagotować i nie mieszać . Powinno być gorące , można nawet wyłączyć ogień, przestudzić i znów włączyć..
Kiedy mleko się ugrzeje, na środku pojawi się pęknięcie .. wtedy już można wyłączyć ogień i jeszcze na ok pół godziny zostawić. Odcedzić na gęste sito i pozostawić do wystudzenie i odpłynięcia serwatki.
Taki własny serek można podawać ze szczypiorkiem czy na słodko ..jak kto lubi.

1 komentarz:

  1. uwielbiam biały ser. ten domowy jest nieporównywalnie pyszniejszy od tego kupnego.

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...