Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

27 sierpnia 2010

Drożdżówki ze śliwkami i bakaliami




Ciasto drożdżowe maślane

0,5 kg mąki
1 szkl mleka
2 dkg drożdży
3 dkg masła
2 łyżki cukru
2 żółtka


Mleko zagrzać na lekko ciepło, rozrobić w nim drożdże z cukrem, dodać trochę mąki i wymieszać. Dodać żółtka rozmieszane z cukrem, mieszać dodając stopniowo po trochu mąkę, wyrabiać ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia..


Nadzienie drożdżówek

4 łyżki marmolady śliwkowej
opakowanie mieszanki bakaliowej
Bakalie pokroić i wymieszać z marmoladą.
Ciasto podzielić na ok 8 równych kawałków, uformować krążki z dołkami w środku i nałożyć nadzienie. Pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym białkiem i posypać pokruszonymi orzechami. Piec na kamieniu ok 30 min .. na blasze ok 45-50 min 175 st.

1 komentarz:

  1. hhmmmmm.... pysznie wyglodajo.....

    OdpowiedzUsuń

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...