Ciasto drożdżowe maślane
0,5 kg mąki
1 szkl mleka
2 dkg drożdży
3 dkg masła
2 łyżki cukru
2 żółtka
Mleko zagrzać na lekko ciepło, rozrobić w nim drożdże z cukrem, dodać trochę mąki i wymieszać. Dodać żółtka rozmieszane z cukrem, mieszać dodając stopniowo po trochu mąkę, wyrabiać ciasto. Dobrze wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia..
Nadzienie drożdżówek
4 łyżki marmolady śliwkowej
opakowanie mieszanki bakaliowej
Bakalie pokroić i wymieszać z marmoladą.
Ciasto podzielić na ok 8 równych kawałków, uformować krążki z dołkami w środku i nałożyć nadzienie. Pozostawić do wyrośnięcia. Przed włożeniem do piekarnika posmarować rozmąconym białkiem i posypać pokruszonymi orzechami. Piec na kamieniu ok 30 min .. na blasze ok 45-50 min 175 st.
hhmmmmm.... pysznie wyglodajo.....
OdpowiedzUsuń