Gulasz
500 gr mięsa wieprzowego
pół cebuli
pół papryki żółtej
pół
papryki czerwonej
tłuszcz do smażenia
sól
pieprz
szczypta słodkiej papryki w proszku
odrobina chili
ziele angielskie
mąka i tłuszcz na zasmażkę
Mięso pokroić na małe kawałeczki, obsmażyć na tłuszczu, przełożyć do garnka, dodać pokrojoną w paski paprykę cebulę i przyprawy, podlać ok 3/4 szkl wody i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem.
Kiedy mięso już będzie miękkie Zagęścić sos.
Kasza jęczmienna
1 szkl kaszy
2 szkl wody
2 liście pora
kawałeczek czerwonej papryki
sól
wodę zagotować z solą , wsypać kaszę i dodać pokrojonego pora oraz drobno posiekaną paprykę.
Gotować aż do momentu kiedy kasza stanie się bardzo gęsta. Wtedy wyłączyć ogień, kaszę uklepać i przykryć..Pozostawić na ok 20 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.