Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

7 sierpnia 2010

Kotleciki drobiowo-pomidorowe i buraczki zasmażane



kotlety;
mięso mielone z indyka 30 dkg
2 kromki chleba
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
odrobina papryczki suszonej kruszonej
lub innej przyprawy
sól
pieprz
bułka tarta do panierowania


buraczki;
1 kg buraczków
2 łyżki cukru
2 łyżki octu
sól do smaku
pieprz ziołowy
pół szklanki mleka
łyżka masła 
łyżka mąki



Przygotowanie;

Buraczki ugotować wcześniej, wystudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Podlać mlekiem i ogrzewać, mąkę przyrumienić na maśle i dodać do buraczków,wymieszać i doprawić do smaku cukrem, solą octem i pieprzem.

Mięso dobrze wyrobić z pokruszonym chlebem i resztą składników .. i zrobić 3 prostokątne kotlety, opanierować w tartej bułce. Usmażyć na oleju.. Podawać z buraczkami. Można też z ziemniakami czy frytkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...