Kotleciki drobiowo-pomidorowe i buraczki zasmażane

kotlety; mięso mielone z indyka 30 dkg 2 kromki chleba 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego odrobina papryczki suszonej kruszonej lub innej przyprawy sól pieprz bułka tarta do panierowania buraczki; 1 kg buraczków 2 łyżki cukru 2 łyżki octu sól do smaku pieprz ziołowy pół szklanki mleka łyżka masła  łyżka mąki

Przygotowanie;

Buraczki ugotować wcześniej, wystudzić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podlać mlekiem i ogrzewać, mąkę przyrumienić na maśle i dodać do buraczków,wymieszać i doprawić do smaku cukrem, solą octem i pieprzem. Mięso dobrze wyrobić z pokruszonym chlebem i resztą składników .. i zrobić 3 prostokątne kotlety, opanierować w tartej bułce. Usmażyć na oleju.. Podawać z buraczkami. Można też z ziemniakami czy frytkami.

Komentarze