Wypiek na kamieniu do pieczenia pizzy
FRATELLI PIZZA STONE
ciasto;
0,5 kg mąki
pół łyżeczki soli
łyżka cukru
25 gr oleju
szklanka letniej wody
10 gr drożdży
sos;
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka wody
odrobina bazylii
odrobina oregano
sól
pieprz
dodatki;
szynka
oliwki
pieczarka
papryka
2-3 plasterki cebuli
żółty tarty ser
wykonanie;
Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i solą, dodać do mąki , zagnieść ciasto pod koniec dodać olej i wyrobić aż przestanie kleić się do rąk. odstawić na ok pół godziny.
Wymieszać składniki na sos i nagrzać piekarnik z kamieniem do pieczenia pizzy.
Ciasto podzielić na 3 części rozpłaszczyć lub rozwałkować, posmarować placek sosem, ułożyć szynkę pokrojoną w paseczki, i resztę składników .. cebulę rozdzielić na krążki a oliwki pokroić w plasterki.
posypać żółtym serem i przyprawą do pizzy. Upiec na kamieniu, ok 10 min.
Wygląda przesmakowicie ;-)
OdpowiedzUsuńKamyk dobra rzecz, wygląda pysznie, ja poproszę kawałek pocztą :D
OdpowiedzUsuń