Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

24 sierpnia 2010

Wieprzowina duszona i kapusta gotowana w mleku


na 3 osoby;

ok 500 gr mięsa od szynki
1 szkl bulionu
1 cebula
5-6 pieczarek
przyprawa gyros
tłuszcz do smażenia
szczypta rozmarynu
sos pieczeniowy

kapusta;
pół główki białej kapusty
2 szkl wody
2 szkl mleka
sól

Mięso poporcjować, obsmażyć z obu stron włożyć do naczynia w którym będziemy je dusić.
Na tym samym tłuszczu przyrumienić cebulkę i wyłożyć na mięso. Posypać przyprawami i podlać bulionem. Dusić pod przykryciem ok 20 min, po tym czasie dodać pokrojone na plasterki pieczarki i dusić dalej do miękkości. Na koniec dodać sos pieczeniowy rozrobiony w szklance wody. 
W międzyczasie przygotować też kapustę. Przeciąć wzdłuż głąba na 3 równe części ułożyć w garnku, podlać 2 szklankami wody. Gotować ok 10 min potem dodać mleko, posolić i gotować do miękkości. 
Podawać w całości z duszonym mięsem polaną sosem z pieczarkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...