Prawa autorskie
Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..
24 sierpnia 2010
Wieprzowina duszona i kapusta gotowana w mleku
na 3 osoby;
ok 500 gr mięsa od szynki
1 szkl bulionu
1 cebula
5-6 pieczarek
przyprawa gyros
tłuszcz do smażenia
szczypta rozmarynu
sos pieczeniowy
kapusta;
pół główki białej kapusty
2 szkl wody
2 szkl mleka
sól
Mięso poporcjować, obsmażyć z obu stron włożyć do naczynia w którym będziemy je dusić.
Na tym samym tłuszczu przyrumienić cebulkę i wyłożyć na mięso. Posypać przyprawami i podlać bulionem. Dusić pod przykryciem ok 20 min, po tym czasie dodać pokrojone na plasterki pieczarki i dusić dalej do miękkości. Na koniec dodać sos pieczeniowy rozrobiony w szklance wody.
W międzyczasie przygotować też kapustę. Przeciąć wzdłuż głąba na 3 równe części ułożyć w garnku, podlać 2 szklankami wody. Gotować ok 10 min potem dodać mleko, posolić i gotować do miękkości.
Podawać w całości z duszonym mięsem polaną sosem z pieczarkami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.