na kluseczki;
500 gr ziemniaków
200 gr szpinaku
1 jajko
1 łyżka oliwy
200 g mąki
sól
pieprz
Ziemniaki ugotować, odcedzić i zmiąć.
szpinak zalać wrzątkiem i posiekać, lub jeśli mrożony rozmrozić na cedzaku
Z ziemniaków, mąki szpinaku jajka z dodatkiem soli i pieprzu zagnieść ciasto. Z ciasta robić małe kulki. Ugotować w osolonym wrzątku
karkówka
1 stek na osobę
sól
pieprzpieprz ziołowy staropolski
tłuszcz do smażenia
bulion ok 3/4 szkl
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki mąki
Mięso lekko rozklepać posypać przyprawą , kłaść na rozgrzany tłuszcz, smażyć na ostrym ogniu do ładnego zrumienienia. Podlać niewielką ilością wody, do smaku dodać sól i pieprz, dusić pod przykryciem ok 20 min. Uzupełniać wodą w razie wyparowania. Zdjąć mięso, dodać ok 3/4 szkl bulionu, koncentrat i rozrobioną w odrobinie wody mąkę.
Podawać mięso z kluseczkami, polać sosem. Do dania podać dowolną surówkę. np z kapusty pekińskiej z cebulą, kukurydzą i majonezem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.