Barszcz z botwinką i uszkami


na uszka
2 szkl mąki
2 jajka
woda
grzyby suszone lub mrożone 150 gr
2 łyżki tartej bułki
sól
pieprz
łyżka oleju
pół cebuli

Grzyby (jeśli suszone wcześniej namoczyć) ugotować, odcedzić, drobno posiekać.
Doprawić solą i pieprzem dodać jajko i tartą bułkę oraz przysmażoną na oleju drobno posiekaną cebulkę . wymieszać
Ciasto zagnieść z mąki jajka i wody z dodatkiem szczypty soli.
Rozwałkować cienko, pociąć na kwadraty, kłaść nadzienie, składać po przekątnej i sklejać jak uszka . Ugotować we wrzątku. wystudzić.


Barszczyk z botwinką

Buraczki z nacią , pęczek
żeberka wieprzowe 300 gr
pół cebuli
ziele angielskie
listek laurowy
1 bulion grzybowy
śmietana ok 200 ml
sól
pieprz
kwasek cytrynowy 1 łyżeczka
1 łyżeczka cukru


Żeberka opłukać i włożyć do wrzątku . Dodać ziele angielskie, cebulę i listek laurowy, doprawić solą i ugotować. Buraczki oczyścić i pokroić jak na barszcz. Mięso wyjąć i oddzielić od kości, pokroić i wrzucić do wywaru. Dodać tez buraczki i szczyptę kwasku cytrynowego i bulion grzybowy. Ugotować , doprawić do smaku solą pieprzem i cukrem. Pod koniec dodać śmietanę rozmieszaną z niewielką ilością barszczu.
Do barszczu wrzucić uszka i już nie gotować.

Komentarze