1 średni kurczak
1 średnia główka kapusty
1 marchewka
pół puszki groszku
czerwona czubrica
oregano
szczypta kminku
sól i pieprz do smaku
na marynatę
1 łyżeczka natki pietruszki
pieprz
sól ok 1 łyżeczka
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta mielonego ziela angielskiego
szczypta ziół prowansalskich
listek laurowy (pokruszony)
30 gr oleju
pół łyżeczki czosnku granulowanego
na sos
puszka pomidorów w przecierze
oregano
pół łyżeczki czerwonej czubricy.
szczypta ziół prowansalskich
1 łyżka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka cukru
sól do smaku
Kurczaka oczyścić i poporcjować na małe kawałki.. wszystkie produkty marynaty wymieszać i natrzeć kurczaka, odstawić na kilka, kilkanaście godzin.
Kapustę przygotować podobnie jak do robienia gołąbków, wyciąć głąb i gotując zdjąć odpowiednią ilość liści ile jest porcji kurczaka, resztę kapusty poszatkować i wrzucić do wrzątku na kilka minut, odcedzić dodać przyprawy (sól,pieprz, czubricę, oregano i kminek) oraz obgotowaną osobno marchewkę pokrojoną w kostkę i groszek .. wymieszać. Na Liście kapusty układać po kopiastej łyżce przygotowanej kapusty z przyprawami oraz porcją kurczaka, zawijać i układać w natłuszczonym prodiżu lub naczyniu żaroodpornym. Podlać ok pół szkl wody i upiec ok 1 godzinę .. jeśli w piekarniku to w temp ok 180 st 1 godz.
Produkty na sos wymieszać , pomidory trochę rozdrobnić i zagotować po czym zmiksować na jednolity sos..
podawać porcje kurczaka w kapuście z ryżem lub pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką lub papryką z marynaty.
polewać sosem ..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.