Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

14 października 2010

Pierś marynowana-korzenna



Pierś 3 połówki
50 gr rodzynek
pół cebuli
1 papryka czerwona
tłuszcz do smażenia
na marynatę;
4 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka bazylii
1 łyżeczka przyprawy do drobiu
szczypta cynamonu
szczypta pieprzu cayenne lub chili
pół łyżeczki papryki słodkiej mielonej
sól
pieprz
na sos;
350 gr śmietany
1 jajko
2 łyżeczki mąki kukurydzianej
sól ziołowa









Składniki na marynatę wymieszać. Piersi oczyścić i pokroić w skośne paski. Włożyć do marynaty i wymieszać. Odstawić na ok 1 godzinę. Na niewielkiej ilości tłuszczu partiami przyrumienić wszystkie kawałki mięsa i przełożyć do szerokiego naczynia do duszenia. Na tym samym tłuszczu przysmażyć paprykę pokrojoną w kwadraty i cebulę pokrojoną w piórko. Położyć na mięsie i posypać rodzynkami.  
Przygotować sos; Jajko roztrzepać dokładnie, wymieszać ze śmietaną i mąką kukurydzianą , doprawić solą ziołową i ciągle mieszając doprowadzić do zgęstnienia. Powrócić do mięsa.. podlać wodą ok pół szklanki i pod przykryciem dusić ok 10 mim. Po czym polać przygotowanym sosem i wymieszać, Jeszcze chwilę przytrzymać na ogniu .. Podawać z ryżem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...