Udziec bez kości ok 800 gr
śliwki węgierki mrożone 350 gr
kawałek pora
szczypta cynamonu
cukier 3 łyżeczki
sól ziołowa
przyprawa do drobiu
bazylia
ziemniaki 3-4 szt
kostka do ziemniaków
przyprawa do ziemniaków
olej
żurawina ok 15 gr
borówki (konfitura)ok 15 gr
mąka kukurydziana ok 3 łyżeczki
Udziec oczyścić i przeciąć tak by powstały dwa płaty na długość blaszki do zapiekania. Posypać przyprawami do drobiu , solą ziołową i bazylią. Skropić oliwą i odstawić na ok godzinę. Śliwki rozmrozić, odlać płyn i włożyć na patelnię, Pogotować je w powstałym soku ok 10 min, dodać pokrojony por cukier i cynamon. Wymieszać i chwilkę jeszcze pogotować .. Blaszkę zwilżyć olejem i położyć jeden płat mięsa, na to wyłożyć śliwki i przykryć drugim płatem. Okryć dokładnie folią aluminiową, matową stroną do wierzchu . Wstawić do piekarnika nagrzanego ok 200 st. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki, wypłukać i oprószyć przyprawą do ziemniaków oraz pokruszoną kostką do ziemniaków (Kucharek) skropić oliwą i wymieszać. Wyłożyć do drugiej blaszki, podlać ok pół szkl. wody i też okryć folią aluminiową .. Piec obie blaszki godzinę po czym zdjąć folię aluminiową. Wytworzony sos od mięsa delikatnie odlać do garnuszka a mięso ponownie wstawić do przyrumienienia. Do odlanego sosu dodać żurawinę i borówki.. zagotować ok 5 min . Sos zagęścić mąką kukurydzianą. Podawać porcje polane sosem, z pieczonymi ziemniaczkami i dowolną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.