Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

9 listopada 2010

Roladka boczkowa z sosem sojowym i ryż groszkiem i oliwkami



Pyszne danie na wyszukany obiad z nutką kuchni wschodu.

Przepis na Konkurs kulinarny.

Plastry białego boczku ok 200 gr
plaster schabu 100 gr
kapusta pekińska 100 gr
pół cebuli
1 łyżeczka ziarna sezamu
sos sojowy 2 łyżki
sos imbirowy z soją 1 łyżka
szczypta cynamonu
szczypta imbiru
pieprz
plastry żółtego sera
tłuszcz do smażenia

dodatek do obiadu
1 saszetka ryżu
1 puszka groszku
6-7 oliwek
100 ml bulionu
natka pietruszki
sól

Plastry boczku lekko rozklepać i posmarować sosem sojowym i imbirowym z soją.
Schab pokroić drobno, kapustę pokroić w kostkę , cebulę drobno posiekać.. przysmażyć wszystko razem na łyżce oleju, dodać sos sojowy cynamon i imbir, doprawić pieprzem.. dodać sezam i wszystko przysmażyć do wyparowania nadmiaru płynu.. Na boczku ułożyć żółty ser, i wyłożyć nadzienie.. przy pomocy foli aluminiowej zrolować i zawinąć w folię .. (matową stroną na zewnątrz) Piec w temp 220 st ok 1 godzinę.
Ugotować ryż na półmiękko wysypać z woreczka do garnka, dodać groszek i pokrojone w plasterki oliwki, Podlać bulionem i doprawić do smaku solą, dodać trochę koperku i szczypiorku.. Postawić na ogniu i mieszając ogrzewać ok 5 - 7 min.
Danie podawać z surówką z kapusty pekińskiej i cebuli oraz pomidorem posypanym szczypiorkiem.


Przepis nagrodzony w konkursie Tao-Tao  Wygrana ........Maszynka elektryczna do mięsa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...