Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

17 listopada 2010

Udziec indyczy z szynkowaru


1 udziec bez kości ok 900 gr
garść suszonej żurawiny
przyprawa do drobiu
natka pietruszki
majeranek
sól ziołowa
pieprz grubo mielony


Mięso oczyścić zdjąć skórę i naciąć tak by powstał jednolity płat mięsa
Całość posypać przyprawami i żurawiną, zwinąć w rulon, włożyć do woreczka i uformować tak by nie było bąbli powietrza. Mięso z woreczkiem włożyć do szynkowaru i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Po tym czasie wstawić do garnka, zalać wodą i doprowadzić do temp ok 90 st.. prawie wrzenie .. ale od dna mają przedostawać się tylko bąble powietrza (nie gotować)
Parować tak pod przykryciem ok 2 godziny. Po upływie 2 godzin wyjąć szynkowar i wstawić do zimnej wody do wystudzenia. ..

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...