ok 1 kg chudego białego boczku
pół łyżeczki majeranku
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
pół łyżeczki czosnku granulowanego
szczypta cząbru
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta rozmarynu
szczypta mielonego ziela angielskiego
na solankę
4 łyżki soli, 3/4 l wody
Boczek namoczyć w dobrze nasolonej wodzie na ok 1 dobę.
wszystkie przyprawy wymieszać i posypać mięso od środka zawinąć je w rulon, dobrze ścisnąć, włożyć do woreczka, po czym wcisnąć do szynkowaru, zamknąć i odstawić do lodówki na ok 12 godzin.
Zanurzyć szynkowar do ok 8/10 wysokości. doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień tak by od dna odrywały się tylko pojedyncze bąble powietrza .. parować pod przykryciem 2 godziny. Po tym czasie wyjąć z wrzątku i wstawić do zimnej wody do wystudzenia.
wyjąć mięso kiedy już jest zimne.
pół łyżeczki majeranku
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
pół łyżeczki czosnku granulowanego
szczypta cząbru
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta rozmarynu
szczypta mielonego ziela angielskiego
na solankę
4 łyżki soli, 3/4 l wody
Boczek namoczyć w dobrze nasolonej wodzie na ok 1 dobę.
wszystkie przyprawy wymieszać i posypać mięso od środka zawinąć je w rulon, dobrze ścisnąć, włożyć do woreczka, po czym wcisnąć do szynkowaru, zamknąć i odstawić do lodówki na ok 12 godzin.
Zanurzyć szynkowar do ok 8/10 wysokości. doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień tak by od dna odrywały się tylko pojedyncze bąble powietrza .. parować pod przykryciem 2 godziny. Po tym czasie wyjąć z wrzątku i wstawić do zimnej wody do wystudzenia.
wyjąć mięso kiedy już jest zimne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.