Kiedy zostało nam od czegoś białko czy dwa to wcale nie musimy go wyrzucać .. fajnie nadaje się do zużycia w inny ciekawy sposób :)
3 białka
1 łyżka natki pietruszki
sól
pieprz
400 gr mięsa mielonego
1 jajko
pół łyżeczki czosnku granulowanego lub 1 ząbek
szczypta estragonu
szczypta majeranku
liście kapusty włoskiej 6 szt
na sos
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3/4 szkl wody
2 łyżeczki mąki
szczypta pieprzu cayenne
sól
1 łyżeczka cukru
natka pietruszki
Liście kapusty obgotować we wrzątku i usunąć grube nerwy z każdego liścia.
Białka ubić na pianę dodać sól do smaku i pieprz oraz natkę pietruszki, wymieszać i usmażyć omlet. Wystudzić i pokroić w kosteczkę. Mięso wymieszać z przyprawami i jajkiem, na koniec dodać pokrojone białka i wymieszać nadzienie. Nakładać w liście kapusty i zawijać . Ułożyć na dnie garnka drobne lub nie zużyte liście, podlać ok 3/4 szkl wody i łyżkę oleju. Ułożyć gołąbki (można je też przykryć listkiem) i dusić ok 40 min pod przykryciem.
przygotować sos;
Wymieszać z wodą wszystkie składniki i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. pogotować ok 5 min.
Gołąbki podawać z ziemniakami z wody, polewać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Napisz co myślisz o potrawie, nie zostawiaj reklam ani linków. Nie troluj.