Indyk w sosie ziołowo - jabłkowym


700 gr udźca indyka
1 duża cebula
1 jabłko
2 łyżeczki sosu imbirowego z soją
szczypta estragonu
szczypta oregano
szczypta mielonego ziela angielskiego
kilka ziarenek kolendry
garść natki selera
sól
tłuszcz do smażenia
3/4 szkl bulionu
1łyżka natki pietruszki


Mięso pokroić w grube plastry , przysmażyć na obu stron na tłuszczu. Przełożyć do rondla do duszenia, podlać bulionem, posmarować mięso sosem imbirowym, dodać pokrojoną cebulę, posypać przyprawami, na wierzchu ułożyć plasterki jabłka i posypać natką selera, dusić pod przykryciem ok 40 min .. Mięso wyjąć, całą zawartość przelać, dodać natkę pietruszki i zmiksować.
Podawać z ryżem lub frytkami i dowolną surówką .

Komentarze